1 Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

Friday, July 22, 2016

HANYA SATU KEKURANGAN DARI WANITA


Ketika Tuhan menciptakan Wanita, 
Malaikat datang dan bertanya: 
"Mengapa begitu lama Tuhan?"
Tuhan menjawab,
"Sudahkah engkau lihat semua detail yang Aku buat untuk menciptakan Wanita?
Dua tangannya mampu menjaga banyak anak saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan keterpurukan, dan semua dilakukan dengan DUA TANGAN ini."

Malaikat itu takjub, 
"Hanya dengan DUA TANGAN?
Tidak mungkin!"

Tuhan menjawab, 
"Ya, dia juga akan mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan bisa bekerja selama 18 jam sehari."

Lalu Malaikat mendekat dan mengamati bentuk Wanita ciptaan Tuhan itu. "Tapi Engkau membuatnya begitu lembut Tuhan?"

Tuhan menjawab, 
"Ya. Aku membuatnya begitu lembut, tapi engkau belum bisa bayangkan kekuatan yang Aku berikan agar mereka dapat mengatasi banyak hal yang luar biasa."

"Dia bisa berfikir?" tanya malaikat.

Tuhan menjawab, 
"Tak hanya berfikir, dia mampu bernegoisasi."

Malaikat itu menyentuh dagunya, 
"Tuhan, Engkau buat ciptaan ini kelihatannya lelah dan rapuh. Seolah terlalu banyak beban baginya."

Tuhan menjawab, "Itu bukan rapuh. Itu AIR MATA".

"Untuk apa?", Tanya malaikat.

Tuhan menjawab, 
"AIR MATA adalah salah satu cara dia mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, kesepian, penderitaan, kebahagiaan dan cinta."

Malaikat takjub, "Engkau memikirkan segala sesuatunya, Wanita ciptaan-Mu ini sungguh menakjubkan!"

Tuhan berkata, "Ya, pasti ..!!!
Wanita ini akan mempunyai kekuatan mempesona bagi Laki-laki. Dia dapat mengatasi beban laki-laki. Senyumannya dapat menenangkan hati yang sedang amarah. Kelembutannya membawa kenyamanan bagi orang di dekatnya...

Dia mampu menyimpan kabahagiaannya sendiri.

Dia mampu tersenyum bahkan saat hatinya menjerit.

Dia mampu menangis saat terharu.

Terharu saat tertawa, bahkan tertawa saat ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya.

Dia menerjunkan dirinya untuk keluarganya.

Dia lebih peka terhadap perasaan seseorang."

"Hanya SATU kekurangan dari Wanita, DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRINYA."

sumber FACEBOOK

Thursday, July 21, 2016

BUKAN LUPA TAPI MENANGGUH




Assalamualaikum..

Segala puji pada Pencipta, kerana masih diberi nafas hingga ke hari ini, salam buat Rasullah saw. moga kita semua dikurniakan rahmatNYA.

Lama!!! last post januari, sekarang JULAI ok!!! 6 bulan tidak menulis, tidak mencatat apa apa, tidak menjenguk rakan bloggers, TAK LUPA, yup bukan lupa tapi menangguh kerana kerja hakiki yang lebih menuntut. rindu nak membaca catitan rakan rakan bloggers, aku dah lama terperuk dalam kesibukkan. 

nak jenguk semua blog kengkawan maya. masih dalam mood raya, nak bagi ucapan sikit la yer...

saya dengan rendah hatinya ingin memohon kemaafan andainya ada tulisan dalam blog ini menimbukan ketidaksenangan dalam hati kalian, selamat hari raya maaf zahir dan batin. #syawal nan indah.

Wednesday, January 27, 2016

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI


INFO YG WAJAR DI KONGSI:

1. Marah selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita jadi lemah selama 6 jam.

2. Dendam dan Menyimpan Kepahitan akan menyebabkan imun tubuh kita mati. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke ( perdarahan/penyumbatan pembuluh darah )

3. Jika kita sering biarkan diri kita Stress, maka kita akan alami Gangguan Pencernaan.

4. Jika kita sering merasa Khuatir, maka kita mudah terkena penyakit Nyeri Bahu.

5. Jika kita Mudah Tersinggung, maka kita akan cenderung terkena penyakit Insomnia (susah tidur).

6. Jika kita sering mengalami Kebingungan, maka kita akan terkena Gangguan Tulang Belakang Bahagian Bawah.

7. Jika kita sering biarkan diri kita rasa takut yang Berlebihan, maka kita akan mudah terkena penyakit Ginjal.

8. Jika kita suka Berfikiran Negatif, maka kita akan mudah terkena Dyspepsia 
( penyakit sulit mencerna ).

9. Jika kita mudah Emosi & cenderung Pemarah, maka kita terdedah pada penyakit Hepatitis.

10. Jika kita sering merasa "Sombong" ( menolak kebenaran dan meremehkan orang lain ) terhadap lingkungan, maka kita akan berpotensi mengalami Penurunan Kekebalan Tubuh.

12. Jika kita sering Anggap Mudah semua persoalan, maka hal ini boleh akibatkan penyakit Diabetes.

13. Jika kita sering merasa Kesepian, maka kita boleh terkena penyakit Demensia Senelis ( berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh ).

14. Jika kita sering Bersedih dan rasa selalu Rendah Diri, maka kita boleh terkena penyakit Leukemia ( kanser darah putih )


Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah
 dari buku “The Healing dan Discovering the Power of the Water” By : Dr. Masaru Emoto.

Wednesday, January 13, 2016

"DIY Postcard Giveaway by Sally Samsaiman"


DIY Postcard Giveaway by Sally Samsaiman

Syarat-syaratnya: 
Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follow Instagram Sally dan Like Fanpage Sally
Buat satu entry bertajuk "DIY Postcard Giveaway by Sally Samsaiman"
Letak banner dan link kan ke entry ni.
Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
Giveaway ini akan berlangsung dari 10th - 15th January 2016 (11.59 pm waktu Malaysia)



GURU


Alhamdulilah,segala puji Bagi Allah swt. Selawat dan salam buat Rasullah saw. semoga guru guruku sentiasa dalam lindungan kasih sayang allah swt.