1 Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

Thursday, June 20, 2013

BORAK ARTS SERIES - KLPAC.


Hari minggu yang lepas bersamaan 15-16 june 2013, aku dan 2 orang office mate berkampung kat sini dari pagi sampai petang, kerana menghadiri satu seminar @ arts conference for creative practitioners & Business Leader.


arts conference ini di anjurkan oleh My Performing Arts Agency (MyPAA) dan disokong penuh JKKN. AKU share sedikit berkenaan dengan MyPAA supaya anda semua tahu  yer. sharing is caring kan.

My performing Arts Agency (MYPAA) IS a privately owned arts agency with the express goal of supporting the contiunuing development of artistic & cultural efforts in Malaysia by bridging the gap between the public, private & performing arts sector.

MYPAA SERVICES
Arts management for arts organisation
Arts comunity-buliding mission that may span from facilatating cultural diplomacy
iconic arts event manement & planing


Ketua Pengarah JKKN nEGARA. YBhg Datuk Norliza Rofli merasmikan Borak Arts series.


Ucaptama dari YBhg Datuk Dr. Ong Hong Peng, Ketua Setiausaha Kementerian Kebudayan & Pelancongan


Sesi pertama : How Arts Changes countries
" Tiuches on their long-term plan in a nutshell & its impact on the growth of the arts in their respective countries"
speakernya : 
Ms Eunchee kim from korea
Ms Collette Brennan from australia
Pn. Ramlah Amir from malaysia.

Moderator
Ms Freda Liu Producer & Presenter -Enterprise, BFM 89.9


Sesi 2 : hOW aRTS rEVITALISES A city
"The Importance of local fiestas has icreased extraordinarily : the number of participant, the variety and range of activities, the amounts of money spent of them..in the last two decades have seen a proliferation of carnivals and fiestas..that have been widely disseminated from their original locations "

Speakers
Ms Nani Kahar Partner labDNA
YBHg Dato' Faridah Merican - KLPAC
Ms Bilqis Hijjas from My Dance Alliance

Moderator
Mr Amsalan Doraisingam producer, the instant cafe theatre company/ former festival director, Balisprit festival.


Sesi 3 : Why SUPPORT The Arts? - A CORPORATE PERSEPECTIVE.
"dIScussion on partnership between the corporate & creative industry & what is expected of such a collaboration. understand how a propasal is reviewed and how strategic decision are made."

Speakers:
Pn Yatela Zainal Abidin Chief Executive Officer, Yayasan Sime Darby
Mr Pun Kai Loon Artistic Director, Dama Orchestra
Mr Azrani Rustam Director of corporate Affairs & Communications, JT International Berhad (JTI MALAYSIA)


Day 2 : opening session, Performance Mengadap Rebab From JKKN NEGARA.


Liuk lentok gerak tarinya...sungguh molek!!


Encik Rosnan as a Pak Yong


Mr Jung Jae- Wal President, korean arts management service (KAMS)
THE KOREAN WAVE-BEYOND BOUNDARIES
" discover how korean culture continues to dominate the world via its big hit through televisyen dramas, movies, stars & music "


CULTURAL EXCHANGE - CASE STUDIES
" exchange programmes are of interest to national and international arts agencies in view of potential globalised outcomes. with the aid  of new technology and low cost airlines, artists are collaborating more easily across national borders. what is there to be gained from exchange programes and how do they help in lenghthening the life-cycle of a product."

SPEAKERS
Dr. Joseph Gonzales Dean, Faculty of Dance, ASWARA
mR. pHILLIP Gleeson Creative Director, Strange Fruit, Australia.
Ms Mio Yachita Asisstant Director cum Head of cultural affairs department, the japan Foundation kuala lumpur.

mODERATOR
Mr.Grey Yeoh arts manager, british council malaysia


Ini adalah Mr.johan Mohamed Ishak chief executive officer, My creative Venture SDN.BHD.

investiNG IN CREATIVE INDUSTRY
Beliau adalah antara penaja atau pemberi dana kepada badan-badan NGO untuk melaksanakan kegiatan atau aktiviti seni. Tetapi anda perlu melalui beberapa syarat dan prosedur yang telah ditetapkan oleh syraikat beliau. kalau anda berminat, anda boleh melayari www.myCreative.com atau www.myCreativeVSB.blogspot.com.
mungkin company mereka berminat dengan propasal anda. SELAMAT MENCUBA!


My peberet actress!!! SOFIA JANE! bff kss..ingat kan banyak mana gambar2 SOFIA jane ni dalam buku scrap aku, last sekali, cikgu ROKIAH rampas semua buku-buku yang ada gambar sofia jane dan GEE.hihihi..ehh..bukan itu yang aku nak gebang pun. aku just nak bagitau je..
sofia jane adalah antara salah seorang speakers untuk borak arts ni. 


CONTENT MONETISATION - HOW IT'S DONE

" we love arts for the unique nature of its physical, actual performance. techonology however is transforming the relationship artist and audeince, companies, prouducers and places, arts and the creative economy. is now the right time for us to take our product beyond stage? how do we create a product taht sells and increases our sustainability?"

SPEAKERS
mR.HAns Isaac - Managing Director & creative director
Mr.Samuel Seow - Managing Director, Samuel Seow law Corporation
YBhg Datin Sofia Jane - Actor

MODERATOR
mR.rAYMOND mIRANDA - writer, story consultant & academic




Alhamdulilah..selesai sidang ilmu borak arts series di klpac. banyak input yang aku dapat daripada seminar ni, seperti : secara langsung kita mengetahui DAN MEngenali perkembangan industri kreatif di korea, australia dan japan. Pada pengamatan aku, performing arts sangat bergerak maju di negara itu adalah kerana sokongan yang penuh daripada kerajaan dan juga mentaliti penduduk menerima setiap hasil kerja kreatif mereka dengan minda yang positif. 

Bukan kerajaan malaysia tidak membantu sepenuhnya kerja-kerja seni yang dilakukan oleh aktivis tetapi sokongan seperti pemberian GRANT pada yang layak, masih lagi baru berbanding negara-negara lain tetapi dalam masa yang masa, masih terdapat beberapa perkara yang masih menjadi isu berbangkit atau isu yang sudah basi, seperti yang dibangkitkan oleh seorang participant dari perak. contoh : penyerahan geran dana kreatif. mereka mereka NGo ini tertanya-tanya, kriteria apakah yang dapat menyokong mereka untuk memperolehi dana kreatif ini. 

Bagi mendapat dana ini, sesebuah badan/ kumpulan/ persatuan perlu aktif dalam industri, menunjukkan semangat dan komited dalam menghasilkan karya dan yang paling penting mestilah sebuah badan yang AKTIF dan mempunyai matlamat yang jelas dalam mencapai satu pengiktirafan dalam kerja seninya.

Seminar ini sangat bermaafaat untuk NGO2 diluar sana yang mencari hala tuju dalam persatuan. Actually, seminar borak arts ramai dikalangan bangsa cina dan india, MANA MELAYU??? sedangkan banyak kumpulan-kumpulan performing arts melayu di lembah klang ni. itu yang sadis sikitlah. samaada mereka tidak menerima info atau harga tiket yang mahal untuk attend seminar?  aku harap lepas ni NGO2 dapat meluangkan masa untuk menghadiri sidang ilmu seperti ini. 

Teringat kata-kata dato' faridah merican " people in kuala lumpur LAZY!!!" MEREKA do not open the magazine/paper/internet and see whats going on?? then a few people tidak mencari apa yang berlaku dan sedang berlaku.  allahualam. 

itu sedikit catitan aku berkenaan borak arts. SEMOGA KITA SEMUA MAJU JAYA,

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca. komentar anda inspirasi saya