1 Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

Monday, July 22, 2013

RESEPI AYAM MASAK MERAH VERSI TERENGGANU


Bahan bahan ( 1/2 ekor ayam)

10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar cili giling( cili boh ler)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
asam jawa @ asam keping
santan ( satu biji kelapa)
gula @ gula melaka ( sesedap rasa)
garam ( sesedap rasa)

cara-caranya adalah

1. tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia, hingga garing ( kekuningan ler)
2. lepas tu masukkan cili giling or cili boh. masak sampai pecah minyak ok. kalau kering tambahkan aje air. ulang sampai 3 kali tau. sampai pecah betul la minyak tu. hihi.
4. lepas tu baru masukkan sos tiram, sos cili, asam jawa @ asam keping, gula @ gula merah dan garam.
5. lepas tu baru masukkan santan yang pekat. masak sampai masak ek. hihi

SELAMAT MENCUBA. kalau dah tau tak apa ler. just share aje. opss lupa nak gitau, buat sambal bilis dengan gunakan kaedah yang sama pun lazat. hihi.


4 comments:

  1. salam ramadhan # 13..
    lain ek ayam masak merah versi terngganu..btw tq ye share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan mama3hero. tak lain sangat pun.hihihi.sb org ganu yg masak so versi ganu la.hihi

      Delete
  2. Ada versi negeri juga resepi ayam masak merah :). Suami nor org tganu. Selamat berpuasa :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.ada nor sb yang membuatnya. hihihi. selamat berpuasa.

      Delete

Terima kasih sudi membaca. komentar anda inspirasi saya