1 Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

Friday, April 11, 2014

ISTERI SOLEHAH

assalamualaikum...
sebagai manusia yang sentiasa lemah dengan dugaan duniawi ini, pembacaan sangat perlu untuk menambahkan pengetahuan dan juga mengisi hal hal yang melibatkan kerohanian. kerdilnya aku ni ya allah dalam mencari hal duniawi, sibuk dengan kerja, sibuk dengan tugasan sebagai pelajar, kadang kadang hampir terlupa nak buat segelas air untuk dia. :(((((. terima kasih walid sebab tak pernah complain dan sentiasa faham mummy, tapi mummy pun jangan lah ambil kesempatan pulak kan. 
aku jumpa artikel ni dalam satu laman sesawang myibrah . aku mohon untuk share yer. untuk peringatan diri aku supaya sesibuk mana pun dengan kerjaya, pendamping jangan di lupa.  
Pesan isteri ‘Auf Ibnu Mihlam Asy-Syaibani kepada puterinya :
ehsan pakcik google
Pesanan pertama kepada anaknya: “Jadilah engkau sebagai pendamping hidupnya yang selalu menerima apa adanya. Sebenarnya nasihat isteri ‘Auf itu bertepatan kehendak agama kerana sikap qanaah, bersedia dengan hati lapang terhadap kemampuan suami, menu keharmonian rumah tangga”. Erti kata lain, isteri tidak sesekali membebankan suami yang di luar batas kemampuannya. Inilah seharusnya ada pada diri seorang isteri solehah.
Seterusnya pesanan kedua beliau: “Bergaullah engkau bersama suamimu dengan cara mendengar dan mentaatinya.” Seorang Ulama’ pernah mengatakan: “Seseorang isteri itu hendaklah memberikan layanan pada suaminya, memelihara anak, mengatur urusan rumah tangga sebaik mungkin. Hendaklah dia memberikan layanan pada suami dengan layanan yang wajar dan sesuai keadaan.”
Isteri ‘Auf berkata lagi“Tunjukkanlah dirimu di hadapan matanya sebagai seseorang yang paling menarik baginya dan tampilkan dirimu di hadapan hidungnya sebagai seseorang yang paling harum.” Kebijaksanaan dan kesediaan isteri menonjolkan imej peribadi dalam aspek lahiriah dan dalaman mampu mewujudkan hubungan lebih intim pasangan suami isteri. Ia ibarat suatu tembok pengukuh dalam membina keluarga bahagia melalui landasan diredai Allah.
Beliau juga berpesan supaya memperhatikan penjadualan waktu makan yang betul dan tepat serta menjaga ketenteraman masa tidur. Jadi, jika diteliti apa dipesan isteri ‘Auf kepada anak gadisnya, sesuai dan relevan dijadikan sebagai pedoman kita semua.
Pesanan lain, “Sesungguhnya kelaparan seseorang akan menyebabkannya mudah beremosi dan kurang tidur pula menyebabkan seseorang itu mudah melepaskan kemarahan.”

Ini adalah langkah proaktif isteri mengelakkan suasana kurang baik dalam berkomunikasi dan berhubungan dengan suami. Memang lumrah manusia, emosi menjadi kurang stabil dan mudah dibelenggu rasa kurang tenang apabila perut lapar atau kurang tidur. Lagilah bahaya kerana emosi negatif boleh meletup tanpa disangka. Justeru, apa yang disarankan isteri ‘Auf adalah jalan pintas untuk membendung anasir negatif daripada muncul dalam rumah tangga. Mengamalkan budaya mencintai kebersihan juga ditonjolkan dalam wasiatnya supaya anaknya menjaga kebersihan tempat tinggal, keamanan harta suami dan berikan perhatian kepada suamimu serta keluarganya.


Jika kita amati pesanan itu, kita akan jumpa peringatan terbaik mengenai penjagaan persekitaran rumah tangga yang ceria dan bersih. Juga terselit ingatan supaya isteri menjadi seorang yang beramanah menjaga harta benda dalam rumah tangga.
Pesanan beliau selanjutnya dikira penting dipelihara rapi oleh isteri. Kata beliau:“Janganlah engkau membuka rahsia suamimu kepada orang lain dan jangan engkau melanggar perintahnya”. Islam menegah isteri menceritakan hubungannya dengan suami atau hal rumah tangga kepada orang lain.
Yang terakhir katanya: “Janganlah engkau berasa susah ketika dia dalam keadaan senang dan janganlah engkau berasa senang ketika dia dalam keadaan susah, kerana yang pertama termasuk moral yang tidak sesuai dan yang kedua termasuk merosakkan suasana. Jadilah engkau orang paling mengagungkan suamimu, agar dia menjadi orang yang paling memuliakanmu.” Begitulah pesanan bermanfaat dan cukup indah dikemukakan isteri ‘Auf Ibnu Syaibah kepada anak gadisnya. Ibu bapa sewajarnya menitipkan pesanan untuk dijadikan panduan kepada anak yang akan melangsungkan pernikahan demi kesejahteraan rumah tangga mereka.

9 comments:

 1. Isteri solehah dambaan setiap wanita... :)

  ReplyDelete
 2. Semoga menjadi isteri yg solehah kpd wanita & semoga beroleh isteri yg solehah buat lelaki... aamiin...

  ReplyDelete
 3. selalunya isteri lupa untuk menyimpan rahsia suaminya . ada satu ketika saya menonton al kuliyyah . ustaz ketika itu memberitahu , berkata pada org lain makanan kegemaran suami kita saja sudah berdosa sebab ia termasuk di dalam rahsia rumahtangga ... wallahuaalam .

  ReplyDelete
 4. sweet entry.. harap2 ada kesempatan untuk bergelar isteri soleheh..

  ReplyDelete
 5. Entri yang bagus...para isteri dan bakal2 isteri wajib baca ni..

  ReplyDelete
 6. semoga kita menjadi isteri yang solehah :)

  ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca. komentar anda inspirasi saya