1 Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

Thursday, August 21, 2014

HANYA YANG TERBAIK


Bismillahirahmanirahim

assalamualaikum...
Segala pujian untuk Allah swt yang maha kaya dan juga selawat dan salam buat junjungan besar kita, Rasullah saw.

"takdir akan mengetuk pintu rumah kita dan ke setiap penjuru yang tuhan kehendaki"- jessi lane adam

semester kedua tahun pertama, aku di universiti of redlands adalah tahun yang mencabar. aku ambil jurusan ekonomi. namun sebagai memenuhi pra syarat universiti, aku perlu mendaftar kelas seni. satu satu masa senggang yang dapat aku luangkan untuk kelas seni itu adalah pada hari yang sama dengan pertemuan kumpulan belajar intervasiti mingguan.

selama ini, hanya dengan pertemuan mingguan menjadi tempat untuk aku bersosial. aku takda kesempatan keluar dengan teman-teman kampus sebab sibuk ke kelas dan kerja sambilan, lagipun aku kena pulang ke rumah untuk menjaga nenek.

kesibukkan itu menjadikan aku lupa tentang perihal kawan kawan dan aktiviti mereka. kadang kadang aku kusut dengan apa yang buat setiap hari, hingga aku takda masa untuk fikirkan diri aku sendiri. diri orang lain? hanya sekadar memenuhi tuntutan saja, tak lebih dari itu.

saat kemuncak kesedihan aku bila nenek kesayangan aku meninggal, aku rasakan aku seorang diri dan tidak dipedulikan, tetapi jangkaan aku meleset. ramai kawan kawan kelab seni dan kelab intervasiti datang mengucapkan takziah. tiba tiba aku sangat bersyukur kerana aku tersedar dari berlaku kejam untuk diri sendiri.

setiap perkara yang direncanakan Allah adalah yang terbaik untuk kita. cuma kadangkala sukar untuk kita menilai daripada mata kasar sebelum hikmatnya benar-benar terlerai.

refrence:chicken soup for the soul


19 comments:

  1. itulah.. kadang-kadang manusia ni suka fikir yang bukan2 kan... bkn apa, situasi ni sama je dengan mama, ... apapun... kena sntiasa terapkan sesuatu yang positif agar kita tak stress sangat..

    ReplyDelete
  2. setuju juga..bg peluang tuk diri rasa bahagia juga

    ReplyDelete
  3. Segalanya adalah terbaik untuk kita, hambaNya..

    ReplyDelete
  4. Kita hanya hambaNya...Dia juga yang terbaik...Allahuakbar...

    ReplyDelete
  5. I do pray for Gaza, clicked and followed!

    ReplyDelete
  6. Allah tu hanya akn mguji hambaNYA dgn ujian yang mampu ditanggung..
    DIA Maha Mengetahui,kann.. ^_^

    ReplyDelete
  7. your gallery is just very nice .graphics are very nice . your website it just super. best of luck . do come visit me some time. that goes to everybody who see this. WE.HOBBIESANDCRAFTS.NET. and please sign my guestbook at the bottom of my webpage to let me know you came to see me do send your very good friends ( thank you ) it good to meet new friends. love a beautiful thing.

    ReplyDelete
  8. Allah adalah sebaik2 perancang... :)

    ReplyDelete
  9. semua kejadian ada hikmahnya. kita cuma perlu percaya. kita akan sedar samada dalam masa terdekat atau jauh, ataupun mungkin tak nampak sampai bila2. tapi percayalah...kalau bukan di dunia, nuuu di akhirat tu hikmahnya. :)

    -Ainniah-
    menowizme.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. SELAMATKAN POKET ANDA DARI KEKERINGAN. AWAS ! TAHUN DEPAN (2015) NAK GST DAH. OLEH ITU, SAYA BUKA peluang perniagaan Dalam bisnes top up. Bisnes topup ni semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

    sesuai untuk :
    # pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
    # peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
    # penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
    # penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan
    # Yang dah ada kedai topup ! anda boleh bandingkan komisyen yang saya beri. PERCAYALAH ! rata-rata dari kalangan bisnes seperti anda tercari-cari komisyen yang lebih tinggi dari apa yang mereka terima

    MEMPERKENALKAN !!!
    Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

    Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
    Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


    Produk Yang Disediakan :-
    * umobile
    * Digibill
    * Celcombill
    * digi
    * digisidd
    * altelpin
    * xoxpin
    * maxis
    * Digisocial
    * Digisabahsarawak
    * Molpin
    * redtonebill
    * merchantrade
    * digiinternet
    * Buzzme
    * xox
    * italkpin
    * idflexi
    * celcom
    * Digibroadband
    * tron
    * umobile bill
    * clixterpin
    * friendsipin
    * tunetalk
    * maxisbill
    * NJOI
    * maxishoticket
    * Bangladesh Flexi
    * Nepal Flexi

    Utility Bill :-
    * Astro Bill

    UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA
    ATAU
    BOLEH LIHAT TERUS DI LAMAN WEB BERIKUT
    http://i2isyah92.wix.com/bisnestopupgempak

    ReplyDelete
  11. Allah telah merencanakan yang terbaik buat kita..

    ReplyDelete
  12. salam.. anda telah di tag oleh saya dalam segmen GA vitamin shaklee...sori ye main suke2 tag je.. saje memeriahkan GA blogger lain.. jika ada kesempatan waktu boleh ler join ye.. tq
    http://www.mycherita.com/2014/09/giveaway-saya-nak-vitamin-shaklee-rm500.html

    ReplyDelete
  13. Gabung yuk di Jejaring Sosial yang bisa menjadikan kita sebagai manusia produktif. Karena kita bisa:
    1. Membuat artikel & blog sendiri dengan mudah. Semuanya bisa terkumpul rapi dalam profil kita dan bisa mudah dibaca semua.
    2. Membuat toko Online kita sendiri karena ada Iklan baris yang bisa kita manfaatkan buat toko Online kita sendiri.
    3. Membuat acara" penting untuk dibagikan ke semua anggota
    4. Mengunggah lagu bagi kita yang ingin share lagu favorit kita, atau ingin menampilkan lagu kita sendiri.
    4. Mengunggah gambar dalam 1 folder, bisa untuk jualan kita, bisa untuk mengumpulkan foto kita, dll.
    5. Bisa mengumpulkan video kesukaan kita untuk dibagikan kepada orang lain.
    6. Update status dan profil juga tampilannya bagus.

    Yuk gabung sekarang juga di www.kumpool.com
    Kumpulkan komunitas Anda dalam Kumpool

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan dan salam ukhwah... betul dan setuju.. dan setiap perancangan kita ni Allah lebih dan maha mengetahui... insyaallah dengna izinNya...semua perkara menjadi mudah bila kita yakin... amin.....

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan..

    jemput ke blog saya ye

    ReplyDelete
  16. apa yang di berikan alloh kpd kita pasti itu yang terbaik untuk kita :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca. komentar anda inspirasi saya